Excursie mindervaliden naar Landschapspark Broekhuizen.

Zaterdag 26 augustus j.l. hebben LC Maarn Maarsbergen en  LC Utrechtse Heuvelrug 88 mindervaliden een leuke dag bezorgd op Landschapspark Broekhuizen. Dit gebeurde in twee ploegen, verdeeld over de ochtend en de middag.

Het initiatief hiertoe was genomen tijdens het bezoek van een delegatie van Lionsclub Utrechtse Heuvelrug aan ons op 15 november 2016. Dit in het kader van Lions 100 jaar.

Van beide clubs hebben Ab van Gorkum, Chris van der Knaap, Jelte Bulthuis en Herman de Raat veel tijd gestopt in het helpen organiseren van dit evenement. Alles ook in samenwerking met de plaatselijke Zonnebloem-afdelingen en Staatsbosbeheer.

De ruim 40 rolstoelers in de ochtend, respectievelijk de middag, werden in drie groepen verdeeld. En vervolgens startte er een wandeling over het, mede door beide Lions clubs gefinancierde mindervalidenpad, door landgoed Broekhuizen en voortgeduwd door een tiental leden van onze clubs en helpsters van de Zonnebloem. Andere leden van ons waren ingezet voor de verkeersregeling en de catering.

Het weer kon niet beter: een zuinig zonnetje, windstil en een lekkere temperatuur.

De wandeling door de natuur werd af en toe onderbroken voor een toelichting door mensen van Staatsbosbeheer. Eerste stop was bij een 200 jaar oude beuk, die zijn langste tijd wel had gehad. En daar werd ondermeer uitgelegd het verschil tussen een buitenplaats (= vakantieverblijf) en een landgoed (= permanent bewoond).

Het is in 1792 aangelegd in de Engelse stijl door de befaamde tuinarchitect Zocher.

Het landhuis zelf werd tot voor een paar jaar bewoond door het Rijks Instituut voor Natuurbeheer. Dr. Londo van dit instituut heeft toen een heemtuin aangelegd met diverse grondsoorten uit ons land. En toen het instituut vertrok heeft een aantal vrijwilligers in overleg met Staatsbosbeheer deze “Londotuin” geadopteerd. En verzorgen zij (15 vrijwilligers) deze tuin met voornamelijk maaien, en niet snoeien.

Met een zeer gevarieerde plantengroei, behorend bij elke grondsoort.

De tuin is elke woensdagmorgen geopend van 9 tot 12 uur.

Na een bezoek aan de Londotuin rolden we verder naar een hoekpunt met een gemengd oerbos van eiken en beuken. Hier vertelde een boswachter over het beheer van het bos. Dit bos telde eiken van 150 jaar oud.

De volgende stop was de uitleg van het reilen en zeilen van de ringslang, die ook op Broekhuizen voorkomt. Ze leggen 10-20 eieren in een broeihoop. En zijn niet giftig. Dat kan je zien aan de ronde ogen. Een adder heeft een spleetvormige pupil; net als de ringslang heeft ook de gladde slang ronde ogen, en is ook niet giftig.

Op het verste punt van de wandeling, net over de nieuwe brug, stond de catering paraat met een krentenbol, een banaan en een flesje fris.

De tocht werd vervolgd, gedeeltelijk via een andere route met als intermezzo’s eerst een natuurquiz van SBB. Hier leerden we dat een jong konijn een lamprei heet en dat een groep uilen een parlement wordt genoemd.

En tenslotte werden we nog verrast met een lezinkje over een aantal vogels, zoals de buizerd, de diverse spechten en de ijsvogel met de daarbij behorende geluiden (een beetje als de ornitholoog van Toon Hermans met zijn poelifinario).

Na circa 2,5 uur waren we weer terug bij het startpunt, waar alle deelnemers weer netjes werden opgehaald.

Een geslaagd project met de complimenten aan de organisatoren.

Bericht is ingezonden door LC Maarn-Maarsbergen. Verslaggever Fred Warnaar, aangevuld door HdR.