De MTB Marathon Amerongse Berg is één van de oudste mountainbike wedstrijden van Nederland. De eerste editie vond plaats in 2005. De Lionsclub Utrechtse Heuvelrug en enkele gedreven mountainbikers organiseren in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer deze zeer populaire wedstrijd.

Vanuit het hele land en ook uit Duitsland en België komen bijna 800 liefhebbers naar Amerongen om meerdere rondes op het uitgezette parcours van ruim 30 kilometer te rijden. Elke ronde moet er 500 meter geklommen worden en dat maakt deze wedstrijd in Nederland zo uniek.  

De netto-opbrengst wordt besteed aan goede doelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In 2022 was de totale opbrengst na aftrek van de kosten ruim €11.200,-. Staatsbosbeheer besteedt haar gedeelte van de opbrengst voor de bouw van een nieuwe vogelkijkhut op het Leersumse Veld die ook toegankelijk is voor rolstoelen en rollators. De andere helft gaat naar de Plusbus Utrechtse Heuvelrug (https://plusbusuh.nl/). Deze groep vrijwilligers organiseert voor ouderen iedere dag begeleide uitstapjes naar musea, steden, rondvaarten of rondritten of andere bezienswaardigheden en bevordert daarmee ontmoeting en sociaal contact. Met de financiële bijdrage kan de Plusbus over enkele jaren weer een nieuw bus aanschaffen. 

Sponsoren: